Her kan du høre et lite utdrag fra konserten på Ingeborg Refling Hagens fødselsdag, 19. desember 2018 i Tangen kirke:
Vi hører Aksel Skramstad Rykkvin (baryton) og James W. Dickenson (piano) framføre «The Cold Song» (Henry Purcell og John Dryden).
Her kan du høre et lite utdrag fra konserten på Ingeborg Refling Hagens fødselsdag, 19. desember 2018 i Tangen kirke:
Vi hører Aksel Skramstad Rykkvin (baryton) og James W. Dickenson (piano) framføre «The Cold Song» (Henry Purcell og John Dryden).
Dette er nytt av høsten, og første mulighet er lørdag 6.oktober kl.12-14. De vakre dekorasjonene i Fredheimstuene har fått et løft, og publikum inviteres inn i huset «som er som ei rosemalt kiste, bare at dekorasjonene er på innsiden». Det blir god mulighet til å se seg om, spørre, prate med hverandre og hygge seg med kaffe og kaker. Det er gratis inngang, med salg av kaffe og kaker.
Lørdagskaféen kalles KAFFE LYTTE, for kl.13-13.30 blir det også servert en godbit fra Ingeborgs forfatterskap. 6.oktober er det Siri Lappegård som leser diktet «Hvor kom vi fra», – diktet som i Stortinget i 1936 ble karakterisert både som «smusslitteratur» og «stor diktning – ikke mer smusslitteratur enn hos Selma Lagerlöf». Samtidig blir det denne lørdagen også vist en dokketeaterforestilling for barn. Hallvord Reiar Steen har dramatisert «Navnevalgsdagen», en gresk myte som Ingeborg Refling Hagen har gjenfortalt for barn.
Hele familien er velkommen til åpen kafé på Fredheim lørdag 6.oktober.
Feiringen av Henrik Wergelands 210-årsdag 17. juni 2018 ble variert og vakker. Programmet var myntet på hele familien. Lavvoer, telt, samt tunets kulturlåve (opplyst av Grethe Scheis salgsutstilling) og et nyoppusset Fredheim ga ly under styrtregn-bygene.
Programmet var delt inn i tre bolker: Den dramatiske, Den politiske og Den lyriske Wergeland. Gjennom fabler, dikt, dialoger og skuespill, sang og musikk – og dagens tale – kom Wergeland frem i hele sin fylde. Flere av innslagene formidlet dikterens opplevelse av universets rikdom, fra blomsten til stjernene. Samtidig ble det tydelig hvordan han kommenterte og kritiserte fenomener i sin samtid og hvordan han kan gi styrke og innsikt i vår egen tid gjennom tekster med aktualitet. Kjente og ukjente frihetsdikt ble resitert og sunget, hans siste drama Fjellstuen fremført av 25 barn og unge til originalskrevet Ole Bull-musikk. Dagens tale «Wergeland som inspirator for menneskerettsarbeid» gjorde dypt inntrykk.Tekster som Wergeland-arrangementet på Tangen tradisjonelt har rommet, ble kombinert med nye innslag, til og med musikalske urfremføringer. Allsang, korsang og solosang, fløyte-, trompet-, fiolin- og harpespill beriket. At oppleserne veksler mellom barn og voksne (noen fra nærområdet, andre langveisfra) gagner formidlingen av Wergelands diktning. De yngste kunne velge mellom mange tilbud: Dukketeater, fortellerteater, sang, rebus, lek, hesteskyss og kransbinding.
Kvelden ble avsluttet i Tangen kirke med «Wergeland for harpe og stemme», hvor Jan Erik Vold inspirert og innsiktsfullt delte sin kjærlighet til Wergeland med et tallrikt og takknemlig publikum.
Ingeborg Refling Hagens Kulturhus Fredheim takker alle bidragsytere og støttespillere for et svært vellykket arrangement. Takk også til Suttung teater og forlag og Tangen menighetsråd for godt samarbeid. I 2019 feirer Fredheim «Wergelandsdagen» lørdag 15. juni.
Her kan du laste ned programmet til Fredheim for sommeren og høsten 2018.
Kjære medlemmer i, og venner av, Ingeborg Refling Hagen kulturhus – Fredheim
Vi er tre tidligere styremedlemmer i foreningen, som med interesse følger virksomheten både når det gjelder kulturaktiviteter, restaurering og nybygging. Det er ikke lite som har skjedd siden 2015! Samtidig vet vi at styret har store utfordringer med finansiering av tilbygget til Kulturlåven, og må ta flere vanskelige valg. Ved å investere klokt, kan vi både gjøre Fredheim «grønnere» og få lavere driftskostnader på sikt: Merkostnaden ved å velge solcelle-tak er estimert til kr. 150.000, men med et slikt anlegg vil vi kunne spare betydelige utgifter til strøm, slik at investeringen er innspart etter 12 år. Denne avgjørelsen må styret ta innen 20.august i år. Derfor starter vi en sommerkampanje for solcelletak på nybygget på Fredheim!
To av foreningens medlemmer, som er profilerte natur- og miljøaktivister, har sluttet seg til initiativet vårt, med følgende appell:
Som medlemmer av foreningen, som begge har vokst opp i Stange og i oppveksten fått ta del i kulturarbeid inspirert av Ingeborg Refling Hagen, er vi svært glade for alt det flotte arbeidet som nå gjøres på og for Fredheim, med omfattende kulturprogram, istandsetting av huset – og nå også utbygging av Kulturlåven. Vi har flyttet fra Stange og har begrenset mulighet for å delta i dette arbeidet til daglig, men er desto gladere for muligheten til å støtte det gjennom medlemskap i foreningen.
Vi har begge et sterkt engasjement for miljøet, og arbeider for en miljøvennlig framtid gjennom ulike verv og roller. Blant annet har vi begge ledet Natur og Ungdom og arbeidet for andre miljøorganisasjoner som Naturvernforbundet og Regnskogfondet. Vi ser på dette engasjementet som en naturlig forlengelse av de verdiene som har vært formidlet fra Suttung-bevegelsen og Fredheim gjennom mange år, og som nå igjen kan formidles derfra takket være foreningens arbeid.
Nå har vi forstått at det i forbindelse med utbyggingen av Kulturlåven på Fredheim vurderes å installere et solcelleanlegg, slik at kulturarbeidet kan drives på miljøvennlig energi. Vi synes det ville være flott om Fredheim kan være i forkant av den store grønne omstillingen som samfunnet står foran. Investeringene som gjøres nå, må kunne vare i mange år framover. Med et solcelleanlegg vil man både kunne bidra til miljøvennlig strømproduksjon og også spare utgifter til strøm på sikt. Siden budsjettet for utbyggingen ikke i utgangspunktet strekker til for et slikt anlegg, vil vi gjerne bidra til å gjøre denne investeringen mulig – og vi tror at mange andre av foreningens medlemmer og venner vil gjøre det samme.
Vi støtter derfor initiativet til innsamlingsaksjonen, slik at vi alle får mulighet til å bidra til bærekraftig drift og en god investering for framtidig kulturarbeid på Fredheim. Vi er klare for å gi et bidrag til at Fredheim kan bli et «kraftsentrum» både for kulturformidling og for miljøvennlig solenergi!
Hilsen Bård Lahn og Ingeborg Gjærum
For å gi en eller flere solstråler til solcelleanlegg på Fredheim, kan du betale inn kr. 500 eller mer til konto 1822.57.71320, eller Vipps 114148, innen 20.august. Merk betalingen «SOL». Du kan også betale via Spleis: Innsamling på Spleis. Om foreningen har/får din epostadresse, vil du motta et takkebrev. Dersom vi ikke kommer i mål med innsamlingen, vil du få pengene tilbake.
Hvis medlemmer og venner gir 300 solstråler, er vi i mål! På forhånd takk.
Tangen, 1. juni 2018
Grete Klempel Starheim Svein Hellesøy Børre Nordsveen
Hallvord Reiar Michaelsen Steen og Ann-Elin Lium las og fortalte på Ingeborgvandringa 13. mai 2018
Nær 40 Tangen- og Stange-sokninger hørte om Ingeborg Refling Hagens liv og verk og tilknytning til Tangen på vandring gjennom bygda. Utvalgte tekster spente fra lyriske skildringer av landskapet til sosiale forhold og glimt av hverdagsliv i gamle dager.
Mellomkrigstiden var preget av en kulturkamp mot fascismen og nazismen, og med utbruddet av borgerkrigen i Spania ble frontene meget tydelige. Midt i denne kampen sto sentrale kulturpersonligheter som Ingeborg Refling Hagen, Arnulf Øverland og Nordal Grieg.
I Bergen var Hans Jacob Nilsen teatersjef ved Den Nationale scene i årene 1934-39, og ansvarlig for et radikalt politisk repertoar. Teatret ønsket å sette samtidens problemer under debatt, og med sine forestillinger av bl.a. Pär Lagerkvists Bøddelen, Vår ære og vår makt og Nederlaget av Nordal Grieg, og Insektliv av Karel Čapek, ble DNS et av de ledende teatrene i Europa.
Samtidig måtte kunstnerisk innhold og uttrykk være det styrende prinsippet i teatrets formidling. Både gjennom sin repertoarpolitikk og gjennom den nyskapingen som fant sted innen regi og scenografi, gjorde Hans Jacob Nilsen Den Nationale Scene til et avantgardistisk teater, og teatret var blant de fremste i kampen mot den fremvoksende fascismen og nazismen.
Sidsel Marie Nilsen vil holde foredrag på Stange bibliotek torsdag 3. mai kl. 19.00 om mellomkrigstidens kulturkamp og Hans Jacob Nilsens innsats. Hun har bakgrunn som skuespiller og teaterhistoriker, og som datter av Hans Jacob Nilsen har hun hatt direkte tilgang til innsikt om en spennende del av norsk teaterhistorie.
Arrangementet er et samarbeid mellom Ingeborg Refling Hagen kulturhus Fredheim og Stange bibliotek.
Billetter: kr 100,- i døra. Salg av kaffe og kaker.
I 1946 arrangerte Eleanor Roosevelt den internasjonale kvinnekonferansen «The world we live in – the world we want» i New York. Den samlet kvinner fra hele verden, mange av dem hadde deltatt i motstandsarbeid mot nazismen under andre verdenskrig.
Fra Norge deltok forfatteren Ingeborg Refling Hagen fra Tangen, som hadde vært aktiv i motstandsarbeid mot den tyske okkupasjonen av Norge, og som på grunn av dette hadde sittet i fangenskap fra 1942-44. På konferansen møtte hun den tsjekkiske legen Vlasta di Lotti. Det ble starten på et livslangt vennskap, og gjennom Vlasta kom det flere tsjekkere til Fredheim.
Den 22. mars arrangerte foreningen Ingeborg Refling Hagen kulturhus – Fredheim et foredrag om tsjekkerene på Fredheim, i samarbeid med Stange bibliotek. I underkant av 30 personer hørte Sigrid Salen holde foredrag om «Møtet med tsjekkerne». Britt-Karin Kippersund las diktet «Ved det runde bord i Kortright» der Ingeborg forteller om Vlastas skjebne.
Forbindelsen mellom Tangen og Praha er en del av en bemerkelsesverdig og internasjonal del av Hedemarkens etterkrigshistorie.
Kulturhus Fredheim takker Sigrid Salen og Britt-Karin Kippersund for foredrag og opplesning, og Stange bibliotek for godt samarbeid.
I 2017 var det 100-årsjubileum for Milada Blekastad, norsk-tsjekkisk litteraturhistoriker og oversetter. I samarbeid med Stange bibliotek og Elg, z. s. markerer Kulturhus Fredheim jubileet med å sette opp vandreutstillinga Den usynlige broen om Milada på Stange bibliotek.
Den 12. mars var det utstillingsåpning. Et 30-talls frammøtte opplevde det tsjekkiske eventyret Salt framom alt framført av barn fra Bygdø allé barne-suttung før Eva Spira fortalte om arbeidet med å lage vandre-utstilling. Petter Mohn forelas om tsjekkisk historie og myter som Milada presenterer i boka Millom aust og vest.
Kulturhus Fredheim takker alle bidragsytere for en flott utstillingsåpning og oppfordrer alle til å stikke innom Stange bibliotek for å få sett Den usynlige broen. Vi minner også om foredraget møtet med tsjekkerne ved Sigrid Salen den 22. mars.
Torsdag 15. februar handlet det om myter på Fredheim – i ordets egentlige forstand. Professor emeritus Egil Kraggerud er en av våre fremste innen klassisk filologi, og har blant annet oversatt en rekke antikke tekster til norsk. En enestående kommentert 7 binds utgave av Vergils «Aeneiden» – den første norske oversettelse av det kjente klassiske eposet er bare en av hans mange utgivelser. Verket ble utgitt på Suttung forlag i 1980-årene.
Et lite, men interessert og engasjert publikum i stua på Fredheim fikk lære litt om sammenheng mellom myter, drama og gudelære fra det gamle Hellas – men spesielt interessant var det som var Kraggeruds hovedanliggende denne kvelden: Ingeborg Refling Hagens forhold til mytene.
Ingeborg brukte mytestoffet fritt, hun gjorde sin egen vri på det, eksempelvis i «Eventyr og historier fra Mostua». Men dette, mente Kraggerud, er nettopp slik mytene alltid har vært brukt av diktere, fra de greske tragedieforfattere og fram til vår tid. Forståelsen av grunnmotivet i mytene kan gi seg mange uttrykk i kunsten, ikke bare innen dikterkunsten, men også i skulptur og billedkunst.
Egils kone Beate Kraggerud bidro med opplesing fra Ingeborgs forfatterskap. De to har kjent Ingeborg siden gymnasdagene, og har i alle år hatt et nært forhold til hennes virke. Beate har siden 1968 hatt suttunggruppe for barn i Oslo – på Linderud, og nå i Bygdø Allé.