Ingeborg Refling Hagens kulturhus Fredheim [logo]

Ny Groven-CD presentert i radio

En ny CD fra LAWO der mezzosopran Marianne Beate Kielland og pianist Nils Anders Mortensen tolker sanger tonesatt av Eivind Groven (1901–77) ble lansert med en konsert i Stange kirke i forbindelse med feiringen av Henrik Wergeland 15. juni.

CD-en er allerede presentert i radio to ganger, først under programmet Ring inn musikken, ca 20 minutter inn i programmet hvor Siri Lappegård forteller om både CD-en, Wergeland-feiringen og Ingeborg Refling Hagen.

Også i programmet Musikkmosaikk forteller Mari Lunnan og Wolfgang Plagge både om Kinck og Refling Hagen og presenterer den nye CD-en.  

Under årets Risør kammermusikkfest (25. – 30. juni), som Marianne Beate Kielland var kunstnerisk leder for, sto flere av sangene fra CD-en på programmene. I NRK-radios reportasje fra festivalen (30. juni) er det et langt innslag om tonesettinger og tekster. Ca. 13 minutter inn i programmet lyder følgende nummer i opptak fra konsertstedene: Wergelands hospitalsanger, Ingeborg Refling Hagens Præriekonens bånsull og Hans E. Kincks Aa, saa rødblond: https://radio.nrk.no/serie/risoer-kammermusikkfest

CD-en kan bestilles direkte fra LAWO

Eivind Groven er et kjent navn i norsk musikkhistorie. Kanskje kjenner vi ham best som mannen bak «pausesignalet» og «kjenningssignalet» NRK brukte i en årrekke. Han var en troverdig og ivrig benytter av folkemusikken i kunstmusikken, og det er kanskje dette han har fått mest berømmelse og beundring for. 

Grovens sanger tilhører i hovedsak første halvdel av hans virke som komponist. Her bruker han ikke folke- musikken i så stor grad som i mange av sine øvrige komposisjoner, men vi kan nok allikevel gjenkjenne det «norske preget», som ikke alltid er like lett å definere, men likefullt er der. 

Det har vært spennende å gå inn i Grovens sanger. Her finner vi både stort patos og enklere viser. De fleste av sangtekstene er hentet fra Suttungbevegelsens store diktere Kinck og Wergeland. Og siden Marianne Beate Kielland selv i mange år som barn var suttung, har denne platen for henne blitt en reise tilbake til flere av barndommens tekster. Sangene viser en litt annen side av komponisten enn den mange kjenner. Som romansekomponist er Groven nær tekstene, og han viser oss ofte deres sanne karakter gjennom musikken han har laget til. 

Mezzosopran Marianne Beate Kielland har etablert seg som en av Europas fremste sangere. Hun opptrer jevnlig med de fremste orkestre og dirigenter i Europa, Østen og Amerika, og har med sine nær 50 plate- innspillinger markert seg særdeles positivt på det internasjonale platemarkedet. 

Pianist Nils Anders Mortensen har med sine kritikerroste plateutgivelser, og konserter som solist med de største, norske orkestrene, markert seg som en av Norges fremste pianister. Han er til daglig ansatt som landsdelsmusiker i Finnmark, men er også aktiv som frilanser.